Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

5+3 σύντομες προεκλογικές επισημάνσεις.

                           Θεόδωρος  Σταυριανόπουλος
Μαθηματικός - Υπ. Μεταπτυχιακού «Ηθική Φιλοσοφία»
Υποψήφιος με την ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Περιφερειάρχης: Πέτρος Τατούλης

       5+3  σύντομες προεκλογικές επισημάνσεις.
ü  Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών στη χώρα μας ήταν η δημιουργία της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης. Η ταυτόχρονη όμως δημιουργία της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης έδειξε ότι η κεντρική εξουσία δεν θέλει να απεμπολήσει τον έλεγχο της διοικητικής απόφασης.
ü  Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση για να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα θα πρέπει να θεμελιώσει την οικονομική και την πολιτική της «αυτονομία». Η περιφέρεια με τον νέο θεσμό διοίκησης πρέπει να πάρει αυτό που της ανήκει από τους φόρους.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Προεκλογικό μήνυμα.




Θεόδωρος  Σταυριανόπουλος
Μαθηματικός - Υπ. Μεταπτυχιακού «Ηθική Φιλοσοφία»
Περιφερειακός Σύμβουλος
Πρόεδρος στο Κ.Ε.Κ. (πρώην Ν.Ε.Λ.Ε.)
6977020327 - 2721093476
e-mail:  stavr-th@otenet.gr   
ιστοσελίδα: stavrianopoulos.blogspot.gr
Υποψήφιος με την ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Περιφερειάρχης: Πέτρος Τατούλης


Προεκλογικό μήνυμα.
Κυρίες και Κύριοι
θεωρώ ότι στη ζωή μας κάποιες στιγμές αισθανθήκαμε την ανάγκη στήριξης κάποιων ανθρώπων που πιστέψαμε ότι μπορούσαν να μας την προσφέρουν.
Κάποιοι από αυτούς το έπραξαν. Κάποιοι άλλοι όχι. Η ζωή προς στιγμή μπορεί να έκανε στάση. Το ταξίδι όμως της ζωής συνεχίστηκε.
Λένε ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Δυστυχώς οι πιο πολλοί που ασχολούνται με αυτήν τη χρησιμοποιούν ως πρωτογενές υλικό για να χτίσουν το συμφέρον τους.
       Συνηθίζω η  άποψή μου να είναι πάντα ξεκάθαρη και ευδιάκριτη αψηφώντας το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν φοβήθηκα να εκθέσω δημόσια την άποψή μου για αυτά που συμβαίνουν  γύρω μας.
Δυστυχώς επί σειρά ετών βρήκαμε μπροστά μας την ψεύτικη υπόσχεση του χθες, την υπόσχεση της παρακμής, την υπόσχεση που μας βόλευε, την υπόσχεση που μας πρόδωσε. Δυστυχώς στη χώρα μας πολλοί έχουν πάρει διαζύγιο από την ευθύνη. Θεωρούν την ευθύνη υπόθεση άλλων.
Δηλώνω παρών στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές, ζητώ την στήριξή σου και εκτιμώ ότι με συνέπεια θα είμαι χρήσιμος στις προσδοκίες τις δικές σου αλλά και του τόπου μας.

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

H αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει δικιά της περπατησιά.



                                           

 

H αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει δικιά της περπατησιά.

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών στη χώρα μας ήταν ο Καλλικράτης και η δημιουργία της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης. Τώρα οι Περιφερειακές Διοικήσεις σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μένουν άφραγκες. Πρέπει όμως να βρεθεί τρόπος να ξεπεράσουν την κρατικοδίαιτη οικονομική τους αυτοτέλεια και να βγάλουν δικά τους φτερά ανάπτυξης.

        Ο θεσμός της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης πολλές δεκαετίες αποτελεί τον βασικό πυλώνα διοίκησης σε χώρες της Ευρώπης. Στη χώρα μας η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αν και αποτελούσε αίτημα δεκαετιών μόλις πρόσφατα αποτέλεσε με το νόμο 3852  την επονομαζόμενη αρχιτεκτονική Καλλικράτη το νέο μοντέλο διάρθρωσης της Διοίκησης. Η ταυτόχρονη όμως δημιουργία της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης έδειξε ότι πάλι η Κεντρική εξουσία δεν θέλει να αποκεντρώσει όσο θα έπρεπε την διοίκηση του Κράτους. Έδειξε ότι δεν θέλει να απεμπολήσει τον έλεγχο της διοικητικής απόφασης. Δημιουργώντας έτσι μία σύγχυση στον πολίτη.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Μεθοριακή διαμάχη μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας.

Του Θόδωρου Σταυριανόπουλου
Σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία ισχύει από παλιά  ο νόμος της επικράτησης των ισχυρότερων. Η ανάγκη αποτελεσματικότητας αλλά και συνοχής της κοινωνίας επιβάλλει συντονισμό και διοίκηση. Έτσι κάποιοι (οι λίγοι) διοικούν και άλλοι (οι πολλοί) διοικούνται. Και για να έχει ευστάθεια αυτή η διάκριση θεσπίζονται νόμοι και παραχωρούνται στους διοικούμενους διάφορες εγγυήσεις, όπως η ασφάλεια, το επίπεδο διαβίωσης, η δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα κλπ. Όμως, αυτός ο «ντε και καλά» διαχωρισμός, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη ματαιοδοξία και απληστία, επισωρεύει με τον καιρό στρεβλώσεις και αδικίες. Οι πιο δυναμικές ομάδες αποκτούν προνόμια.

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Το ταξικό συγκρούεται με το εθνικό χωρίς θετικό αποτέλεσμα

Θόδωρος Σταυριανόπουλος
Εκπαιδευτικός - Περιφερειακός Σύμβουλος 
Μπορεί στη χώρα μας να γεννήθηκε η δημοκρατία, μπορεί ο διάλογος, η διεκδίκηση να αποτελούν εργαλεία που ρυθμίζουν και δίνουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, όμως δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι πολλές φορές σ’ αυτήν την χώρα καταχραστήκαμε την δημοκρατία. Πάντα η έννοια του ταξικού και η έννοια του εθνικού είχαν σχέσεις πολιτικά και ιδεολογικά περίεργες.  Οι θεωρητικοί και οι διανοούμενοι κατά την περίοδο της κυριαρχίας του έθνους – κράτους  προέβαιναν σε αναλύσεις για το μέλλον αυτών των σχέσεων μάλλον εύκολα. Ήταν σίγουροι για την μελλοντική επικράτηση της εργατικής τάξης σε διεθνές επίπεδο. Και εκεί που θεωρούσαμε ότι θα ενωθούν οι εργαζόμενοι όλων των χωρών σε ένα πρωτόγνωρο νέο σχήμα δημοκρατίας και σε μια πλατιά λεωφόρο κοινωνικής προόδου και χειραφέτησης του ανθρώπου, παρατηρούμε να ενώνεται το διεθνές κεφάλαιο αίροντας όλες τις μεταπολεμικές κοινωνικές κατακτήσεις αλλά και αμφισβητώντας θεμελιώδη δικαιώματα του σύγχρονου εργαζόμενου πολίτη. 

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

"Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για να σας ελέγχουν το μυαλό"

"Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για να σας ελέγχουν το μυαλό"
Νόαμ Τσόμσκι

Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει           διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.


1.     Η τεχνική της διασκέδασης

Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών.