Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας που σύντομα θα εκλεγεί, μήπως πρέπει να είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος;




Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας που σύντομα θα εκλεγεί, μήπως πρέπει να είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος;

Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι τύπος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αιρετός και δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες.  ( Αυτό είναι το πολίτευμα της Ελλάδας)
Ήδη έχει ανοίξει η κουβέντα γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει το Μάρτιο του 2015. Στη χώρα μας συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να εκλέγεται Πρόεδρος έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, συνηθίζεται να εκλέγεται Πρόεδρος είτε ένας πρώην Πρωθυπουργός, είτε ένας πρώην Υπουργός, είτε ένας  αρχηγός ενός μικρού «αποτυχημένου» κόμματος. Εμείς οι  πολίτες κάθε φορά διαπιστώνουμε  ότι ο Πρόεδρος  έχει διακοσμητικό ρόλο και οι δαπάνες για την προεδρία της δημοκρατίας να επιβαρύνουν δυσανάλογα τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό μας. Σπάνιες και ασήμαντες ήταν οι παρεμβάσεις των Προέδρων της Δημοκρατίας σε όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας που βυθιζόταν στην οικονομική κρίση, καθώς και στο ανύπαρκτο κράτος που υπήρχε.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η μηχανοργάνωση του δημόσιου τομέα και η κατάργηση της γραφειοκρατίας έπρεπε να προηγηθούν των απολύσεων.



Η μηχανοργάνωση του δημόσιου τομέα και η κατάργηση της γραφειοκρατίας έπρεπε να προηγηθούν των απολύσεων.
Έχει καταντήσει κουραστικό συνεχώς να ακούμε για απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Ίσως αυτοί που καλούνται κάθε φορά στα υπουργεία εσωτερικών και διοικητικής μεταρρύθμισης να μην γνωρίζουν ότι πρώτα πρέπει να γίνει μηχανοργάνωση στο δημόσιο τομέα καθώς και κατάργηση της τεράστιας γραφειοκρατίας και μετά να γίνουν απολύσεις. Αν προηγηθούν η  μηχανοργάνωση του δημόσιου τομέα και η κατάργηση της γραφειοκρατίας τότε θα φανεί το υπεράριθμο- πλεονάζον προσωπικό και στη συνέχεια θα αναζητηθούν από μόνες τους οι απολύσεις. Σήμερα σε όποια υπηρεσία του δημόσιου τομέα και αν πας το μόνο που θα διαπιστώσεις είναι η μη εξυπηρέτηση και το μόνο που ακούς είναι, έλλειψη προσωπικού.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ο ανασχηματισμός θα αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα των εθνικών εκλογών.



Ο ανασχηματισμός θα αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα των εθνικών εκλογών.
Η  κρίση για άλλη μια φορά θα θεωρηθεί ότι «έπεσε από τον ουρανό».

Η αδυναμία ουσιαστικής ανάλυσης των γεγονότων, πολλές φορές δημιουργεί νεομυθολογίες ανάλογες και αντίστοιχες κάθε φορά του ρεύματος και της ενοχής που ως πολιτικό φαινόμενο επικρατεί στην κοινή γνώμη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτελεί γεγονός που με τον πιο σκαιό τρόπο, σημαδεύει μια δεδομένη ιστορική συγκυρία ρίχνοντας μονόπλευρα ευθύνες σε κάποιους, που μάλλον, δεν αντιστοιχούν σύμφωνα πάντα με την καταγεγραμμένη πραγματικότητα.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τι είναι η "πέμπτη φάλαγγα"

Τι είναι η "πέμπτη φάλαγγα"


  Ακούμε συχνά αυτή την έκφραση χωρίς, ίσως, να ξέρουμε τι σημαίνει. 

  Πέμπτη φάλαγγα ονομάζεται η εντός πολιορκημένης πόλης, ή και εμπόλεμης χώρας γενικότερα, εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ΄ ωφελεία του εχθρού. 

  Αυτή η προπαγάνδα μπορεί να είναι εγχώριος (εσωτερική), ή να προέρχεται απευθείας εκ του εχθρού (εξωτερική). 

Ο Γκάντι κι ο καθηγητής του

Ο Γκάντι κι ο καθηγητής του

  Δεν ξέρω αν είναι αληθινά όλα όσα περιγράφει το ακόλουθο μήνυμα, όμως τα διδάγματα που μας μεταφέρει είναι πολλά. 

  Σίγουρο είναι πως η δύναμη του λόγου που κατευθύνεται από ένα ξύπνιο μυαλό μπορεί να κατατροπώσει κάθε "εχθρό. 

  Αρκεί το μυαλό μας να το χρησιμοποιούμε ορθά και να δίνουμε στον εαυτό μας τα ελάχιστα χρονικά περιθώρια που θα του επιτρέψουν να δώσει την κατάλληλη αποστομωτική απάντηση. 

  Διαβάστε το κείμενο: 

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Μια νέα πενταετία σε Ελλάδα και Ευρώπη σε λίγο ξεκινά.



                  

Μια νέα πενταετία  σε Ελλάδα και Ευρώπη  σε λίγο ξεκινά.
            Οι εκλογές σε Ελλάδα και Ευρώπη τελείωσαν. Όλοι, νικητές και ηττημένοι πάλεψαν για τα ίδια ακριβώς πράγματα. Όλοι υποσχέθηκαν ότι σε όποια θέση και αν  βρεθούν μετά τις εκλογές θα αγωνιστούν για το καλό του τόπου, για το καλό των πολιτών, για το καλό της Ευρώπης. Απορίας άξιον είναι να δούμε που θα χωρέσει όλη αυτή η καλοσύνη και όλη αυτή η διάθεση προσφοράς απ’ όλους. Γύρω μας υπάρχει πόνος, δυστυχία και σε πολλές περιπτώσεις απελπισία. Εκατοντάδες οικογένειες δίνουν καθημερινά την μάχη της επιβίωσης, νέοι άνθρωποι  ψάχνουν την ευκαιρία της επαγγελματικής αποκατάστασης, ψάχνουν την ευκαιρία αξιοποίησης των σπουδών τους.