Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος-Αρχαία Μεσσήνη.




Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος-Αρχαία Μεσσήνη.

Μερικές φορές χρήσιμο είναι δημόσια με τον καλό μας λόγο να επιβραβεύουμε αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλονται είτε από άτομα είτε από φορείς. Εκτιμώ ότι μια τέτοια αξιόλογη προσπάθεια με πανελλήνια έως διεθνή εμβέλεια είναι αυτό που τα πέντε τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ο Δήμος Μεσσήνης και συμβαίνει στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ομιλώ για το «Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» που πραγματοποιήθηκε φέτος από 13 έως τις  20 Απριλίου και που ανέβηκαν και παίχτηκαν 15 αρχαία δράματα.

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Υψηλού επιπέδου οι τοπικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.



                 
Υψηλού επιπέδου οι τοπικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.
       Τα τελευταία χρόνια της κρίσης στη χώρα μας οι τηλεοπτικές εκπομπές εκμεταλλευόμενες τα πολλά προβλήματα των πολιτών σερβίρουν ό,τι πιο φθηνό και ελαφρύ. Ο κόσμος έχει αποχαυνωθεί βλέποντας όλα αυτά τα κουτσομπολίστικα θεάματα. Έτσι λοιπόν ο λαϊκισμός και το τηλεοπτικό κουτσομπολιό έχουν κάνει διπλό μπλοκ στην κοινωνία δημιουργώντας ένα γκρίζο σκηνικό.  Όλα αυτά δημιουργούν  μια φοβερά ρηχή και βολική κιτς εκδοχή που προσβάλλει την ορθοκρισία και τον πολιτισμό μας.
       Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία απαιτείται να στρίψουμε το τιμόνι μας ποιοτικά και να γυρίσουμε την πλάτη μας στην υποκουλτούρα. Απαιτείται αντιστροφή των αξιών πρέπει να αναζητήσουμε τα συστατικά στοιχεία που διέπουν τις σχέσεις δημοκρατίας και κουλτούρας.

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Η Παιδεία ως προτεραιότητα πάντα χάνει το δρόμο με αποτέλεσμα το δημόσιο σχολείο να αποτελεί απαξιωμένο προϊόν.



                                      

Η Παιδεία ως προτεραιότητα πάντα χάνει το δρόμο με αποτέλεσμα το δημόσιο σχολείο να αποτελεί απαξιωμένο προϊόν.

Στα Πανεπιστήμια φέτος θα εισαχθούν περισσότεροι από 10.000 φοιτητές σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές σχολές που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους θα αναζητήσουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά ως εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει αν αθροίσουμε τους αριθμούς από τους πίνακες των εισακτέων φοιτητών για το 2016 του Υπουργείου Παιδείας, στις εκπαιδευτικές σχολές. Εδώ χρήσιμο είναι να αναφέρω ότι φέτος υπάρχει και αυξητική τάση.
Το υπουργείο Παιδείας έχει εφαρμόσει και  επίσημα πλέον, την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αν και προεκλογικά μιλούσαν για επαναφορά του παλιού ωραρίου. Με την αύξηση εβδομαδιαίως κατά δύο ώρες του προγράμματος των εκπαιδευτικών το Υπουργείο Παιδείας  εξασφάλισε ανέξοδα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα μπορούσε ταυτόχρονα όμως να μείωνε τους μαθητές ανά τμήμα στους 20. Αυτό θα αναβάθμιζε την ποιότητα της γνώσης του απαξιωμένου δημόσιου σχολείου.