Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Σκιές στις υποτροφίες Λυκούργου Σκιά



    Το παρακάτω κείμενο είχε δημοσιευθεί πριν ένα χρόνο στον τοπικό Τύπο.Εύχομαι να συνέβαλε  στο να αλλάξει η κατάσταση και οι φετινές υποτροφίες να δοθούν αντικειμενικά σε αυτούς που τις δικαιούνται.
 
Σκιές στις υποτροφίες Λυκούργου Σκιά
Κύριε Δήμαρχε
αυτές τις μέρες δημοσιεύθηκαν στον τοπικό Τύπο τα ονόματα των άπορων-αριστούχων μαθητών που αποφοίτησαν από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εισήχθησαν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα οποία έλαβαν το ποσό των 400 € το μήνα για τα χρόνια σπουδών τους σύμφωνα με τους όρους που θέτει το κληροδότημα Λυκούργου Σκιά και το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος Καλαμάτας.
Η δημοσίευση των ονομάτων δημιούργησε μερικά ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο επιλογής των ατόμων που δόθηκε η σχετική υποτροφία. Εκτιμώ ότι στην όλη διαδικασία υπάρχουν σκιές στον τρόπο ενημέρωσης, για τις οποίες δεν φέρουν καμία ευθύνη οι επιλεγέντες.
Τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από γονείς είναι:
ü      Γιατί το ενδιαφέρον από πλευράς αριστούχων ήταν ελάχιστο, αν και τα χρήματα της υποτροφίας δεν είναι ευκαταφρόνητα (υπέβαλαν αίτηση 14 και επελέγησαν 6). Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε ελλιπής ενημέρωση.
ü      Γιατί αυτά τα άτομα που επελέγησαν ήταν αποφοιτήσαντες του 2010 και όχι του 2011. (Τα άτομα που επελέγησαν σήμερα είναι δευτεροετείς φοιτητές).
ü      Γιατί το έγγραφο σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος εστάλη στα σχολεία  σε περίοδο (Μάιο) που απουσιάζουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, με αποτέλεσμα να γίνει ελλιπής ενημέρωση.
Στην χώρα μας ενδημεί η αμφισβήτηση και η καχυποψία. Όχι όμως αδικαιολόγητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για ένα απλό βραβείο. Πρόκειται σχεδόν για την κάλυψη των εξόδων του μεγαλύτερου μέρος των σπουδών. Γι’ αυτό για να μην υπάρχει ίχνος καχυποψίας θα πρέπει να βελτιωθεί η διαδικασία επιλογής των υποτρόφων.
Προτείνω:
Ø      Όλα τα σχολεία του δήμου Καλαμάτας να στέλνουν στο Δήμο κατάσταση με όλα τα ονόματα των αριστούχων μαθητών.
Ø      Ο Δήμος στη συνέχεια αφού τους ενημερώσει να τους ζητά εκκαθαριστικό της εφορίας προκειμένου να διαπιστώσει την οικονομική κατάστασή των.
Ø      Αφού συμβούν αυτά τότε η επιτροπή επιλογής των υποτρόφων που προβλέπεται από το καταστατικό του κληροδοτήματος Λυκούργου Σκιά μπορεί να επιλέξει αντικειμενικότατα τους  υποτρόφους χωρίς κανένας να μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ενημερώθηκε.

Θόδωρος Σταυριανόπουλος
Εκπαιδευτικός
Περιφερειακός σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου