Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Άλλα θέλω κι άλλα κάνω πώς να σου το πω…



Άλλα θέλω κι άλλα κάνω πώς να σου το πω…
      Η διαδικασία επιλογής των Διευθυντών των σχολείων της χώρας προφανώς και χρειάζεται βελτίωση και εκσυγχρονισμό. Πρωτίστως ο εκσυγχρονισμός αφορά κυρίως στη διαδικασία της συνέντευξης, προκειμένου να αποφευχθεί η μη αντικειμενική αξιολόγηση εκ μέρους των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Το Υπουργείο Παιδείας καλό είναι να εφαρμόσει τη δομημένη συνέντευξη κάνοντάς την αξιόπιστη καθώς επίσης να την αναθέσει σε ένα σώμα ανεξάρτητων αξιολογητών που να μην προέρχονται από το δημόσιο τομέα. Το σώμα αξιολογητών θα αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες με εμπειρία και αντικειμενικότητα σε αξιολογήσεις.  Έτσι θα λάβει τέλος η επανάληψη των  παρακμιακών τακτικών. Η διαδικασία της συνέντευξης θα αποχτήσει αξιοπιστία σταματώντας το κάθε μέλος του συμβουλίου επιλογής να μπορεί να βάλει όποιο βαθμό θέλει με οποιαδήποτε δικαιολογία. Έτσι θα σταματήσει και η αμφισβήτηση για το με ποιο κύρος τα μέλη του συμβουλίου επιλογής κρίνονται ικανά να επιλέξουν τους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Τα 5 στα 7 μέλη των Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών σχολείων διορίστηκαν από τον Υπουργό ενώ τα δύο ήταν αιρετοί παρατάξεων. Χωρίς να προηγηθεί Πρόσκληση Ενδιαφέροντος δηλαδή χωρίς διαδικασία προκήρυξης και με μοναδικό κριτήριο τη 15ετή  εκπαιδευτική υπηρεσία και προϋπηρεσία, ο Υπουργός Παιδείας διόρισε τα 5 από τα 7 μέλη των   Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών των σχολείων, των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πρώτη απόφαση διορισμού των Συμβουλίων υπογράφηκε στις 19 Μαίου. Ωστόσο στη συνέχεια κι ενώ ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους υποψήφιους Διευθυντές  υπήρξε σειρά τροποποιήσεων από τον Υπουργό Παιδείας επί της αρχικής απόφασης της 19ης Μαίου, αντικαθιστώντας κυρίως Σχολικούς Συμβούλους από τα Συμβούλια. Η διαδικασία της συνέντευξης των υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων έγινε από αυτά τα Συμβούλια Επιλογής. Όμως  υπήρξαν  Διευθύνσεις  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως στη Μεσσηνία, που τα Συμβούλια Επιλογής ήταν 5μελή και όχι 7μελή. Παρ’ όλα αυτά  το ονόμαζαν διευρυμένο ΠΥΣΔΕ.
Υπήρξαν άτομα που προσήλθαν στη Συνέντευξη και ενώ δεν είχαν στο συμφωνώ το 100%  της γνωμοδότησης του Συλλόγου Διδασκόντων καθώς επίσης το βιογραφικό τους ήταν από απλό έως ασήμαντο και έλαβαν μεγαλύτερο βαθμό από άλλα άτομα που και το 100% στο συμφωνώ είχαν και βιογραφικό πολύ καλύτερο. Η αναφορά μου στα βιογραφικά έχει βάση γιατί ζούμε σε μια κοινωνία διάφανη (Μεσσηνία) που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο για τις δράσεις και τις ενασχολήσεις του.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αναγκαιότητα της δομημένης συνέντευξης και το ότι αυτοί που αξιολογούν πρέπει να ξέρουν να αξιολογούν αντικειμενικά και αξιοκρατικά. Γιατί κάθε φορά όπως πραγματοποιείται η διαδικασία της αξιολόγησης φαντάζει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά αυτοί που διορίστηκαν να αξιολογήσουν φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ό,τι και να πουν δεν έχουν άλλοθι γιατί υπήρξαν των κομματικών τους συναισθημάτων αιχμάλωτοι.
Δυστυχώς τα βιογραφικά και οι γνωματεύσεις των Συλλόγων διδασκόντων  δεν ελήφθησαν υπόψη. Αυτό που μέτρησε ήταν τα «ποιηματάκια» των ερωτοαπαντήσεων κατά το δοκούν βέβαια και κυρίως η κομματική ιδιότητα των προσυνεννοημένων συμφωνιών. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τον καθένα αν κοιτάξει τον πίνακα βαθμολογιών των συνεντεύξεων.
Εκτιμώ ότι το δημοκρατικό μας πολίτευμα  δίνει περπατησιά έκφρασης στον καθένα μας. Με τις παρεμβάσεις μου όσο μπορώ θα κλείνω «κερκόπορτες» και θα προστατεύω με το λόγο μου την εκπαίδευση από «αφύλακτες διαβάσεις». Οι άνθρωποι πολλές φορές σκοντάφτουν πάνω σε λάθη και σκοπιμότητες. Μετά καλό είναι να σηκώνονται και να συνεχίζουν την πορεία τους προβληματισμένοι.
Οι κεκράκτες παντού και πάντα εκτελωνίζουν εμπάθεια, απρέπεια και αναξιοκρατία. Δεν θέλω να συνεργήσω στη δημιουργία αυτής της ζύμης, τρέχω μπροστά από τις εξελίξεις και αφήνω άλλους αφειδώλευτα να είναι οι διαπύρσιοι δήθεν προστάτες και διαχειριστές της εκπαίδευσης.
Υ.Γ.1 Ενδεικτικά αναφέρω ότι υποψήφιοι στη Δευτεροβάθμια Μεσσηνίας ήταν 100. Μεγαλύτερο βαθμό από εμένα στη συνέντευξη έλαβαν 31 συνηποψήφιοι. Δεν υποτιμώ  κανέναν αλλά δεν ανέχομαι και να με υποτιμούν.
Υ.Γ.2 Για τη μοριοδότηση της συνέντευξης τα συμβούλια συνεκτιμούν τα στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου των υποψηφίων, τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητάς τους καθώς και τη γνώμη των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών. Αυτή ήταν η εντολή του Υπουργείου την οποία έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα το συμβούλια επιλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου