Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Υψηλού επιπέδου οι τοπικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.



                 
Υψηλού επιπέδου οι τοπικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.
       Τα τελευταία χρόνια της κρίσης στη χώρα μας οι τηλεοπτικές εκπομπές εκμεταλλευόμενες τα πολλά προβλήματα των πολιτών σερβίρουν ό,τι πιο φθηνό και ελαφρύ. Ο κόσμος έχει αποχαυνωθεί βλέποντας όλα αυτά τα κουτσομπολίστικα θεάματα. Έτσι λοιπόν ο λαϊκισμός και το τηλεοπτικό κουτσομπολιό έχουν κάνει διπλό μπλοκ στην κοινωνία δημιουργώντας ένα γκρίζο σκηνικό.  Όλα αυτά δημιουργούν  μια φοβερά ρηχή και βολική κιτς εκδοχή που προσβάλλει την ορθοκρισία και τον πολιτισμό μας.
       Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία απαιτείται να στρίψουμε το τιμόνι μας ποιοτικά και να γυρίσουμε την πλάτη μας στην υποκουλτούρα. Απαιτείται αντιστροφή των αξιών πρέπει να αναζητήσουμε τα συστατικά στοιχεία που διέπουν τις σχέσεις δημοκρατίας και κουλτούρας.

        Κάθε χρόνο συνηθίζω να παρακολουθώ τις παραστάσεις που ανεβάζουν όλα τα τοπικά ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα της πόλης μας. Πολλά εξ αυτών ξεπερνούν σε ποιότητα επαγγελματικούς θεατρικούς θιάσους των Αθηνών. Το να παρακολουθώ τις θεατρικές παραστάσεις των τοπικών θεατρικών σχημάτων το θεωρώ υποχρέωση μου διότι εκτιμώ ότι η παρουσία μου αποτελεί επιβράβευση στην προσπάθειά τους αλλά και οικονομική σταγόνα στα πολλά έξοδά τους.
       Πρόσφατα παρακολούθησα το αξιόλογο έργο «Ανάκριση» του Πήτερ Βάις που ανέβασε η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της «ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά και έμεινα κατάπληκτος  για δύο λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με την εξαιρετική ερμηνεία όλων των ηθοποιών, δεν σας κρύβω ότι προ ετών είχα ξαναδεί στην Αθήνα το ίδιο έργο από επαγγελματίες ηθοποιούς και ο δεύτερος λόγος αφορούσε τα φοβερά μηνύματα και ιστορικά αποστάγματα που προσφέρουν τα κείμενα του έργου. Μια αναφορά στα γεγονότα της δεκαετίας του ΄40 που συνοψίζονται στην κτηνώδη εγκληματική δράση του γερμανικού  φασισμού-ναζισμού. Μια συμπυκνωμένη αναφορά στην κατακρεούργηση εκατομμυρίων ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
         Ενθουσιασμένος αλλά και πολύ προβληματισμένος το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να προτείνω στον καθένα να παρακολουθήσει την παράσταση αυτή και ιδιαίτερα ως εκπαιδευτικός απευθυνόμενος στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς θα τους έλεγα να προτρέψουν τα παιδιά τους και τους μαθητές τους αντίστοιχα να παρακολουθήσουν την παράσταση. Ωστόσο το μείζον διακύβευμα στο συζητούμενο θέμα μας είναι το γεγονός ότι το έλλειμμα παιδείας και πολιτισμού είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνικής πολιτείας και αφορά το σύνολό της.
     Όλα αυτά τα έγραψα για τον  απλούστατο λόγο ότι πρέπει επιτέλους να μάθουμε να αλλάζουμε κανάλι , να κλείνουμε τηλεόραση και να μην τρώμε ό,τι μας σερβίρουν. Πρέπει να γίνουμε ποιοτικοί σε όσα ακούμε και βλέπουμε και ευτυχώς σε αυτήν την πόλη που ζούμε συμβαίνουν πολλά πολιτιστικά καλά δρώμενα και έτσι έχουμε την ευχέρεια  να κάνουμε ποιοτικές επιλογές.
                                    Θεόδωρος  Σταυριανόπουλος

  MSc Ηθ. Φιλοσοφίας - Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου