Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος-Αρχαία Μεσσήνη.




Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος-Αρχαία Μεσσήνη.

Μερικές φορές χρήσιμο είναι δημόσια με τον καλό μας λόγο να επιβραβεύουμε αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλονται είτε από άτομα είτε από φορείς. Εκτιμώ ότι μια τέτοια αξιόλογη προσπάθεια με πανελλήνια έως διεθνή εμβέλεια είναι αυτό που τα πέντε τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ο Δήμος Μεσσήνης και συμβαίνει στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ομιλώ για το «Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» που πραγματοποιήθηκε φέτος από 13 έως τις  20 Απριλίου και που ανέβηκαν και παίχτηκαν 15 αρχαία δράματα.

Ως θεσμός το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος πλέον έχει καταξιωθεί και αυτό φαίνεται τόσο από τις πολυάριθμες συμμετοχές σχολείων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που ενεργά συμμετέχουν με θεατρικές ομάδες όσο και από τη συμμετοχή παρακολούθησης σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Σε αυτήν την υπέροχη και φιλόξενη εκδήλωση συμμετείχε και φέτος το σχολείο μου το 2ο Λύκειο Καλαμάτας. Οι μαθητές μου έμειναν κατάπληκτοι τόσο από το αρχαιολογικό πάρκο της Αρχαίας Μεσσήνης όσο και από την παρακολούθηση του έργου «Ευμενίδες» του Αισχύλου που ανέβασαν το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Κέρκυρας. Δεν σας κρύβω ότι αυτός ο νεανικός ενθουσιασμός με προέτρεψε να προβώ στο δημοσίευμα.
Ο καθηγητής –αρχαιολόγος κος Θέμελης την τελευταία εικοσιπενταετία με το ανασκαφικό του έργου ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη ως έναν από τους καλύτερους αρχαιολογικούς προορισμούς της χώρας μας και δίκαια αποτελεί τη πολιτιστική πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Εκδηλώσεις όπως το «Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» προβάλουν την Αρχαία Μεσσήνη και την κάνουν γνωστή σε όλη την χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πιο εμπορεύσιμο προϊόν που διαθέτει η χώρα μας είναι ο πολιτισμός της που μέσω κατάλληλης προβολής μπορεί τουριστικά να προσεγγισθεί με επισκέπτες από τα πέρατα της οικουμένης.
Τελειώνοντας θέλω να συγχαρώ-ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν στην δημιουργία αυτού του θεσμού και αυτούς που σήμερα ως Οργανωτική Επιτροπή με την εποπτεία και συντονισμό του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μεσσήνης Κου Γεωργακόπουλου συνεχίζουν με μεράκι την διοργάνωση του Φεστιβάλ. Αυτή η προσπάθεια του Δήμου Μεσσήνης πρέπει να υποστηριχθεί ουσιαστικά και να υπάρξει μια αγαστή συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα», την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΥΓ. Πληροφοριακά αναφέρω ότι το 2ο Λύκειο Καλαμάτας συμμετέχει στην πολιτιστική δράση- πρόγραμμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα.» που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Πολιτισμού, μαζί και με την Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα». 


                                                      Θεόδωρος  Σταυριανόπουλος
                                                                              MSc Ηθ. Φιλοσοφίας - Μαθηματικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου