Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

18η Μαΐου – Παγκόσμια ημέρα Μουσείου.



18η  Μαΐου – Παγκόσμια ημέρα Μουσείου.

Aπό το 1977 η 18η  Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η  Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου. Το Μουσείο είναι ένας χώρος στην υπηρεσία της κοινωνίας, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού. Τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πως έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Τα πρώτα μουσεία ξεκίνησαν ως ιδιωτικές συλλογές πλούσιων ατόμων, οικογενειών ή ως ιδρύματα της τέχνης και των σπάνιων ή περίεργων φυσικών αντικειμένων και έργων τέχνης.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείου θέλουμε να καταθέσουμε δημόσια μια πρότασή μας η οποία μας έχει απασχολήσει ως Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου Λυκείου Καλαμάτας εδώ και αρκετό διάστημα.
Θεωρούμε πλέον ότι έχει ωριμάσει και ήρθε η ώρα, ως πρόταση  να την κοινοποιήσουμε στο Δήμο Καλαμάτας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η πρόταση αφορά την ίδρυση «Μουσείου Εκπαίδευσης». Στο «Μουσείο Εκπαίδευσης» ο επισκέπτης θα μπορεί να δει γραφειακό αρχειακό υλικό, φωτογραφικό υλικό, αφίσες, μουσικά όργανα, εργαλεία και σκεύη του δημόσιου σχολείου διαχρονικά. Επίσης, θα εκτίθενται βιβλία και άλλα αντικείμενα που θα αναδεικνύουν ιστορικά την εξέλιξη του δημόσιου σχολείου καθώς και των παιδαγωγικών του δραστηριοτήτων και προγραμμάτων.
Το υλικό που θα εκτεθεί στο «Μουσείο Εκπαίδευσης» δεν θα αφορά το υλικό ενός μόνο σχολείου αλλά  γενικότερα υλικό από το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα μπορούν να εκτεθούν αντικείμενα και υλικό από όλα τα σχολεία καθώς επίσης υλικό που διαθέτουν ιδιώτες στη συλλογή τους.
Κύρια αποστολή του θα  είναι η διατήρηση και διαχείριση της εκπαιδευτικής μας  κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Εκτιμούμε ότι Μουσεία τέτοιου είδους στην Ελλάδα είτε δεν υπάρχουν, είτε υπάρχουν ελάχιστα. Παράλληλα θα αποτελέσει πόλο έλξης μαθητών άλλων σχολείων κι έτσι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού στην όμορφη πόλη μας.
Επίσης θεωρούμε ότι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιούμε τους υπάρχοντες χώρους με δαπάνη ολίγων χρημάτων. Ένας τέτοιος επί σειρά ετών ανεκμετάλλευτος χώρος είναι ο χώρος που βρίσκεται κάτω από την κερκίδα του γηπέδου του σχολικού συγκροτήματος των σχολείων που βρίσκεται και το σχολείο μας.
Σύλλογος Διδασκόντων 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου